Friday, April 21, 2017

Memaafkan bukan mudah, tapi ganjarannya adalah surga



Apabila kita difitnah, dicaci maki apa dan orang menceritakan keburukan kita, anggaplah ini adalah ujian. Bersabarlah selagi boleh bersabar kerana kita mampu menghadapi semua tu sebab tu Allah bagi ujian sebab Allah syg kita.Sebenarnya, kita xperlu pon cari kesalahan orang dan buka aib seseorang tu, biarlah Allah sahaja yang tahu, sebab Allah dah tutup aib kita kenapa kita nak buka aib orang dan fitnah sana sini, kan bertambah2 dosa tu. Jadilah seorang tahu aib buruk seseorang dan menymbunyikannya xperlu beritahu kepada semua orang.Biar dia dengan Allah sahaja yang tahu.

Makin hari, makin banyak ujian yang aku lalui, aku hanya pekakkan telinga dan bersabar dan memaafkan mereka yang memfitnah dan memburuk ku. Disebalik kesabaran dan ujian yang ku tempuhi aku yakin pasti ada hikmah, pasti ada kemanisan disebalik apa yang terjadi, cuma perlu diam, sabar dan senyum :)

Allah berfirman dalam Surat Al Hujarat ayat 12 yang artinya: "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, karena sesungguhnya sebagian dari prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan aib orang lain; dan janganlah kamu mengumpat sebagian yang lain. Apakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? Maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh karena itu, jauhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang." 

Rasulullah SAW bersabda, yang artinya: "Wahai orang yang beriman dengan lisannya, tetapi tidak beriman dengan hatinya, janganlah kamu mengumpat kaum muslimin dan janganlah mengintip aib mereka. Barangsiapa yang mengintip aib saudaranya, niscaya Allah akan mengintip aibnya. Siapa yang diintip Allah akan aibnya, maka Allah akan membuka aibnya meskipun dirahasiakan di lubang kendaraannya." (HR At-Tirmidzi). 

Bahkan, Rasulullah SAW juga melarang seseorang untuk membuka aib dirinya sendiri kepada orang lain, sebagaimana sabdanya: "Setiap umatku dimaafkan kecuali orang yang terang-terangan (melakukan maksiat). Dan termasuk terang-terangan adalah seseorang yang melakukan perbuatan maksiat di malam hari, kemudian di paginya ia berkata: wahai fulan, kemarin aku telah melakukan ini dan itu – padahal Allah telah menutupnya- dan di pagi harinya ia membuka tutupan Allah atas dirinya." (HR Bukhori Muslim). 

Sebaliknya, Rasulullah memberikan kabar gembira bagi orang-orang yang menutup aib saudara-saudara mereka, dengan menutup aib mereka di dunia dan akhirat, seperti dalam hadis sahih: "Dan barangsiapa yang menutup aib seorang muslim, niscaya Allah menutup aibnya di dunia dan akhirat." (HR Muslim)

Moga Allah mengampuni dosa-dosa kita semua. amin



cara makan pakai sudu dan tangan apabila berpurdah


Haa harini, Aira nak share dengan hampa semua cara makan pakai purdah disebabkan ramai sangat dok tanya mcmna nak makan apabila pakai purdah macam mana bila pakai sudu dan pakai tangan. haa nie cara dia makan.





Aku hanya berharap padaMu




 Ya Allah aku xtahu apa lagi ujian yang Engkau akan beri kepadaku selepas aku lalui satu persatu ujian. Kadang-kadang aku bntu. Jika ujian yang engkau berikan kepadaku ini adalah untuk lebih aku mendekatiMu aku sanggup menerima segala ujian walupun hati aku kdg2 xsanggup dan xmampu. Aku mohon Engkau beri aku kekuatan dan kesabaran kepada untuk menghadapi segala ujian dan cabaran ini dengan hati yang redha dan ikhlas.Kau lindungilah diriku yaAllah dripd berpaling dariMu. Aku mohon hidayah dan taufiq dari padamu yaAllah. YaAllah Engkau Maha pengampun dosa-doasaku sesungguhnya engkau maha pengampun segala dosa2 besar.

Rahman, Rahim, A'liyul A'zimul Karim, Ghaffar, Qahhar, Razzaqul Fattahul A'lim
Kau selalu ada di hatiku, Ku kan selalu menyebut namaMu Allah Allah
Allah, aku tak layak tuk ke syurgaMu
Namun tak upaya menghadapi nerakaMu
Terima taubatku ampunkan dosaku
Kerna sesungguhnya Engkaulah Maha Pengampun dosa-dosa besar
Dan sujudku rebahkan untuk mengharapkan
Keampunan keredhaan kasih sayang dan rahmat DariMu Ya Allah

Ilahi lastulil firdausi ahla
Wa la aqwa 'ala naril jahimi
Fahabli taubatan waghfir dzunubi
Fainnaka ghafirul zanbil adzhim
Allah, aku tak layak tuk ke syurgaMu
Namun tak upaya menghadapi nerakaMu
Terima taubatku ampunkan dosaku
Kerna sesungguhnya
Engkaulah Maha Pengampun dosa-dosa besar
Moga Allah mengampuni dosa-dosa kita semua.



Terpaksa berpisah :')

Tetiba aku dengar berita Miss Rafhanah nak pindah,betul ke. Sebak hatiku rasa. Antara banyak2 lecturer aku paling sayang dia, aku sayang sgt2 kat dia, sebab dia baik, lebut, comel semua la. Pastu time aku praktikal aku mcm xcaya lgi dia nak pindah. Pastu ttba time tu aku accident pulak, lps accident dia dtg tempat praktikal aku sb nak observe, ttba dia clp dia nak kahwin n pindah, seriously aku sedih gila , rasa xleh terima masa dengar dia nak pindah tu. hmm sedihlaa, aku ngis kot balik rumah ahhaha. Rasa xleh ,moveon. huhu. Lpas dua 3 hari asyik teringat je kat dia. Pastu aku terima lah kenyataan yg aku akn pisah jugak ngn dia camne kedaan, xkn pk aku je dia pon ada kehidupan dia gak.huhu. Pastu aku redha jela.huhu
Pastu dia ada invite aku n kwn2 aku semua g knduri kahwin dia.Aku tumpang gembira dengar dia nak kahwin walupon hati still xleh terima huhu.Nie gambar kami masa g kenduri dia haritu.











Semoga madam Rafhanah bahagia dunia dan akhirat. Moha madam sentiasan dalam keadaan baik shat dan dalam jagaan Allah SWT. Loveyou madan Rafhanah, syg kamu lillahitaala <3


hope kita kwn selamanya okay? :')


Assalamualaikum, apa khabar semua, harap semu sihat2 ja la nah. Tetiba terigin nak cerita pasal kawan baik. huhu. Baru2 nie aku ada kenal dengan seorang hamba Allah nie. Baru kenal masuk hari dah 3 hari. Dlu kami gaduh hahaha, mcm kelakar je duk dengar mulut orang sana sni asyik nama dia je. Last2 aku rasa mcm betul xbetul ja cerita apa smua, rasa xtenang ja, aku direct pi pm dia teruih, hahaha dengan selamber nya. tanya baik2. Pastu dia pon respond dengan cara baik. huhu, Lpas kami tanya2 n explain semua pasal nie baru tau certa sebenar apa semua. Then baik, lepas baik jadi kawan baik terus huhu. Tak sangka dulu musuh skrg jdi kwn baik bestie semua bnda cerita sesama, sampai xleh dengar lgsg perkataan nk pisah tu aku sedih hahaha. Biasalah bila dah rapat dah sayang dengan kawan baik kita tu mesty kita akan rasa apa dia rasa sedih happy. Aku hapy sgt dapat kwn baik mc dia. Harap kita kawan selamanya okay ? :')

Loveyoubestiesm


Hidayah itu adalah milik Allah 23/3/2016 aku berhijrah





Hari ini aku nak cerita mcm mana aku berhijrah. Disebabkan ramai yang tanya mcmna aku istiqah aku berhijrah apa semua. First sekali aku memang nak berhijrah lama dah dari umur 18, time tu aku masih lagi terikut2 dengan orang . Aku berhijrah dulu dengan opakai stokin. Ambik masa yang agak lama jugak dua tahun aku istiqamah pakai stokin,. Pastu aku cuba labuh kan pakaian aku, dlu aku pakai tudung singkat tapi pakaian aku still mcm ketat sikit. lepas dah try istiqamah pakai tudung labuh tu aku mcm endah endah je bab aurat sb ikot trend kan. Aku pulak jenis suka bergaya, nak nampak cantik ja sentiasa, tukar seluar jeans warna warni bagai hahaha. Apelahh. Time aku bru nak hijrah tu aku xhijrah betul2 pon, main2 gak sb terikut dgn trend skrg kengkwn lagi, byk dugaan la. Biasalah manusia kan best dgar org puji cantik la, style la apa la.hmm dunia2.
Pastu, aku still xleh lgi nak ubah kan pakaian aku yg pakai agak kurang sopan. Lama la juga ambik masa nak hijrah. Tapi aku bab solat aku jaga, kalau tertinggal xsengaja aku qada balik. Cuma bab aurat je agak problem skit sb ikot nafsu nak cantik sedia,tapi aku try jugak bermula hijrah dengan pakai jubah. kengkawan aku ada yang gelakkn aku , xkn nk g tmpt ni pon nak pakai jubah pastu dorang gelakkan aku. yk sgt dugaan time tu wuaa..
Pastu suatu hari, aku ada mimpi yang sgt menakutkan, aku xtahu nk ckp aku rasa mcm takot sgt, Tah nak ckp, Allah saja tau perasaan aku time tu, sampai aku bangun tido aku nagis. Lama aku nagis. Sejak tula aku mula hijrah betul2. Aku tekad berubah aku,aku nagis cari hidayh dan taufiq. Aku trus buang semua pakaian aku seluar jeans smua, n baju2 aku semua yg xperlu. Lepasttu aku start pakai niqab hati aku tenang sgt2 bila aku pakai niqab, Allah saja tau rsa mcmna bila berniqab, hati rsa tenang, dpt didik diri drpd buat bnda xelok, dapat didik hati dan banyaklaa. sebelum aku pkai, aku dah selidik smua pasal ni, Masa aku mula berhijrah, banyak kepahitan ku lalui. Masa tu aku buntu aku tidak tahu kemana harus pergi, terlalu byk dosa2 ku. Adakah Allah meredhai hidupku,Aku masih tercari2 hidayah dariNya. Sebelum aku mula berhijrah tiba2 dtg seorg hamba Allah mngajak aku ke masjid untuk baca quran bersama2, masa membaca Alquran aku xthu tu surah apa hanya sekadar menbaca. Then aku xthu kenapa tiba2 aku nak baca terjemahan ayat tu dalam stu ayat tu 'hidayah itu adalah milik Allah. Allah memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendakiNya walaupun mereka dalam kesesatan yang nyata'. Surah Azzumar ayat 22. Dalam ayat tu semua menceritakan pasal hidayah. Aku mula mengis teresak2 mengenangkan dosa aku yg lalu. Banyaknya dosa aku xterhitung banyaknya. Hebatnya kuasa Allah tu kalau dia mahu bgi hidayah dgn sekelip mata kita akan berubah. Dulu aku xpercaya aku dpt brubah. Dulu aku selalu ckp bwa mgucap byk2la nak pakai mcmni mcmtu apa smua. Malu la nty org ckp aku skema la, selekeh la apa la.Sebenarnya kita xprlu malu pon untuk berhijrah sb benda baik kenapa mesti malu, klau kita betul2 ikhlas nak berhijrah insyaAllah kita akan rela hati buat semua ni.Skrg Alhamdulillah dah ckup setahun aku hijrah dan istiqamah. Jujur aku ckp best sgt2 dan indah sgt2 hijrah ni. Allah saja yg tahu mcm mna seronoknya berhijrah. 



Jadi korang yg mana nak berhijrah hijrahla slow2, insyaAllah apabila kita ikhlas dgn rela hati kita akan berubah tanpa paksaan. jgn paksa diri terus berubah secara mendadak takot xistiqamah, biarlah sedikit demi sedikit kebaikan dilakukan dgn istiqamah. mcm aira dlu berubah slow2 bermula berubah ambil masa agak lama dkt 3 thun. bermula dari pakai stokin dan step seterusnya. Ssgguhnya Istiqamah itu adalah lebih baik drpd seribu kebaikan. Jadi jgn malu untuk brhijrah usah hiraukan apa org nak ckp bruk tentg kamu. Jom korang hijrah serius mmg best, kita dpt dekat diri dgn org yg baik2.Kalau kita berubah krna Allah, Allah akn mghantar org yg baik untuk bersama kita.


Sekadar perkongsian yg baik dri Allah yg buruk dri sy sendiri. Mohon maaf andai kata ad salah slap. Moga kita sama2 sntiasa diberi hidayah dan taufiq kpd kita semua. amin

Thursday, April 20, 2017

hangout with my bestie


Assalamualaikum, Hari ni aku ngn kwn baik aku makan sate kajang pulakkk. huhu. Makasi ya bawakk aiii g makan sate kajang pastu jalan2 kesana kesni sampai ke dalam hati awk hahaha Gambar aku ja ada sni haha sebab dia malu taik ayam. aku ajak selfie xmau. So gmbar aku dahlaa okayy huhu

 sedap ooo

Acah model sat huhu

Photoshoot pulak :D



Assalamualaikum semua shat takk,? harap semua dalam keadaan shat je. Harini aku nak gerak g rumah mak saudara aku kat kl sebab ada hal skit pasal bisness dengan kawan pastu nak bincang pasal pindah rumah la apa lah. Maklumlah dah habis belajar banyak masa terluang nk g sana sni.
Dah sampai kl mmg letih gila laa. Kesana kemari. Pastu terus photoshoot produk aku yang terbaru nama arcana. Masa nak pegi photoshoot tu aku g ngn sepupu aku, lambat betul dia duk makeup sana sni, aku simple je, sarung jubah pakai shawl siap, xdak nak makeup lelama pakai mulut merah bagai, jenis aku suka simple but nice, haa gitu. huhu Nasibla photgrapher baik, sabar je kitorg lambat. huhu
Okay ni antara produk yang aku shoot. Korang boleh la nty beli sb produk Arcana ni mmg dapat sambutan ramai orang sampai datin2 duk guna repeat order lagi pastu banyak feedback dari customer. Lebih dari 200 feedbcak tau. Korang boleh la try :) Nie antara produk Arcana





tetiba dapat berita sedih dri mak



Assalamualaikum semua, Apa khabar? Harap semua dalam keadaan sihat sejahtera..
Fuhh , lama betul aku xupdate blog. semua ni disebabkan lupa password. adehhh.
Nasib la dpt balik. Setelah ramai tegur pasal blog kenapa xupdate la, apa la, aku dengan gigihnya cari jugak password sampai dpat. alhamdulillah jumpa jugak. klau x mati la nakkkkk.. 
Aku sebenarnya xtau nak cter pasal topik apa hahaha sebab lama x update so idea semua dah hilang, nak mula pown xtau dah. hmm harini aku ada cerita sedih , sebab tetiba mak aku whatsapp cakap ayah aku kt hospital sebab sakit jantung, hmm risau sgt, dengar pasal ni terus down, menagis aku sb aku syg dia sgt2,dialah ayah paling terbaik kat dunia nie, xdak sapa leh ganti abah :'(
Pastu, aku terus kol ayah, nasibla ayah angkat, alhamdulillah lega sikit dgar sebab ayah ok skit keadaan dia n dah boleh keluar hospital. Aku igt nak balik ayah ckp xyah sb dah nk keluar dri hospital. hmm aku risau sgt keadaan dia. aku tetap akn baliik xkira apa keadaan. Moga Allah beri kesembuhan dan kesabaran kepada abah. Adik syg abah sgt2. Tolong doakan ayah saya cepat sembuh dan boleh jalankan tanggungjawab dia dan menunaikn ibadah seperti biasa. amin

:: ♥ ♫ tO aLL mY FweN ♫

::kOmeN TaW ,jGn xKoMeN taW♥::hihi

 

♥::SmiLe MaKe Me HePy:: ヅ. Design By: SkinCorner