Monday, February 23, 2015

Apakah akan terjadi kalau kena elektrik.



Okay , Aira nak citer pasal apa yang akan terjadi kalau seseorang itu kena aliran elektrik..
Sebab Aira kerap kena aliran elektirk time cas fon ngn pegang besi. , huhu. Sebenarnya bahaya sangat kalau terkena kejutan elektrik nie. So korang hati2 lah ye jgn jadi cam saya. hehe. So kat sni Aira nak citerr apa akan berlaku kalau kerap kena elektrik nie..

First sekali peyakit yang kita boleh hadapi ialah penyakit sindrom capal tunnel dimana ia akan berlaku apabila tekanan kat saraf median di pergelangan kita nie apabila laluan cas ni terganggu disebabkan pembesaran tisu. Perkara nie boleh berlaku tambah2 ketika wanita mengandung. kalau nie berlaku korang kena cepat2 pergi hospital untuk lakukan ujian konduksi saraf . Kalau perlu ,pembedahan harus dilakukan sb bahaya.
Lepas tu pulak, penyakit kedua bila kena elektrik nie pulak ialah sakit tulang belakang cakera prolaps kat ceper tulang belakang yang terkeluar yang tekan kat saraf tunjang. Kalau kena nie ia boleh dapat renjatan elektrik yang bernama radiculopathy kat kedudukan tertentu.


Selalunya renjatan elektrik nie ia selalu berlaku apabila ceper tulang kita nie terkeluar menghala ke arah tepi. Kalau tulang nie terkeluar ke belakang ke , dalam saraf tunjang ke, ia boleh menyebabkan kebas, dan yang paling takowt sekali LUMPUH ! Astagfirullah. Moga kita dijauhkan penyakit nie. Tapi kalau ceper tulang ke tepi, ia boleh dirawat lagi dengan ubat :) insyaAllah. USAHA+DOA+TAWAKAL ^^

Okay, selain tu juga kalau terkena renjatan elektrik nie ia boleh menyebabkan penyakit trigeminal neuralgia yang menyebabkan tekanan pada saraf trigeminal kat otak kita. Wajah seseorang nie akan rasa cam kena panas atau pon renjatan elektri apabila sentuh angin.Satu lagi ia boleh menyebabkan seseorang tu disifatkan penyakit sawan sebab ia berlaku disebakan gangguan kat saraf dalam otak..

So korang semua hati2 lah yea, jga diri baik2, pasatikan tidak terkena elektrik taw. Tutup suis lepas guna. Pastu jgn pegang suis yg elektik apabila tangan basah ke, abhaya taw. Korang jaga dri yra.. okay sampai sni jee Aira nak kongsi. k , bye





No comments:

Post a Comment

:: ♥ ♫ tO aLL mY FweN ♫

::kOmeN TaW ,jGn xKoMeN taW♥::hihi

 

♥::SmiLe MaKe Me HePy:: ヅ. Design By: SkinCorner